top of page
Filosofie: Pro Gallery

FILOSOFIE

  • EENVOUDIGWEG KIND ZIJN

Kampen bij Roots & Wings staan voor vertragen, zorgzaamheid, kleinschaligheid, verbinding, natuur, plezier, creativiteit en vuile kleren. Ruimte om te spelen, om niet te moeten, om je eigen ideeën te laten opborrelen en vorm te geven, om gewoon te doen waar je blij van wordt zonder te moeten presteren of te haasten, en dat allemaal binnen veilige grenzen van een kleine groep onder professionele begeleiding.

  • HET THEMA VAN HET KAMP BEN JIJ

Het kampthema is altijd ondergeschikt aan de kinderen die deelnemen en vormt slechts een inspiratie doorheen de week. Zo heeft jouw kind alle ruimte om er helemaal te zijn zoals het is, met al zijn of haar eigen-aardigheid, eigen-wijsheid en gevoeligheid. Waar het écht om gaat, is dat elk kind aan bod komt met zijn noden en kwaliteiten. Ik probeer steeds de stroom van de kinderen te volgen: wat vinden ze leuk, wat houdt hen bezig, wat zijn persoonlijke gevoelige plekken en onzekerheden bij elk kind, waar liggen hun interesses, hun kwaliteiten? Samen met de dynamiek binnen de groep en alle prachtige ideeën waar de kinderen zelf mee komen, zorgt dit ervoor dat geen twee kampen gelijk zijn.

​Bij de jongste kinderen is hun eigen inbreng iets kleiner en draait alles hoe dan ook meer rond zorg en geborgenheid, warmte, veiligheid en vertrouwen omdat dit gewoon thema’s zijn die bij deze leeftijd horen. Vaak gebruik ik als uitgangspunt leuke kinderboekjes die ik tot leven breng in een poppenspelletje.

  • WAT GAAN WE DOEN?

Spelen, knutselen, luieren, kleien, schilderen, verhalen luisteren of vertellen, bakken, (kampen) bouwen, dansen, ontspannen, skeeleren, zingen, picknicken, filosoferen, toneel spelen, ravotten, helpen met de boer, bij de paarden zijn, konijntjes knuffelen, … . In overleg met elkaar kiezen we een dagplanning waarbij iedereen aan zijn trekken komt.

  • DOEL

Bedoeling is een veilige zone te creëren waarin de kinderen hun eigen stroom en ritme weer kunnen gaan voelen. Het grootste deel van hun tijd is immers al voor-gepland en voor-ingevuld en er blijft zo weinig ruimte over voor gewoon vrij en ontspannen spel. Dat is jammer want spelen heeft ontelbare zelfhelende en ontwikkelingsondersteunende eigenschappen. Wanneer kinderen voeling hebben met hun eigen ritme, talenten en noden, kunnen ze groeien in levensvreugde, ontspanning en zelfvertrouwen. Tegelijk oefenen ze in empathie, zorgzaamheid en verdraagzaamheid voor elkaars anders zijn.

  • BEGELEIDING


Doorheen alle activiteiten wordt aandacht en zorg besteed aan:

- De plaats van elk kind in de groep en gedeelde verantwoordelijkheid voor elkaar.

- Groepsprocessen, conflicten en meningsverschillen. Hoe kan je ruzies oplossen zonder geweld? Hoe zorg je ervoor dat er naar je geluisterd wordt?

- Gevoelens van frustratie, kwaadheid, verdriet, schaamte, schuld, angst, … . Die horen bij het leven en mogen absoluut bestaan. Samen zoeken we naar begrip van onderliggende noden en constructieve manieren om ons te uiten.

- Thema’s zoals dood, verlies, echtscheiding, broers en zussen, … worden opgepikt indien ze zich aanbieden.

- Het ontdekken van kwaliteiten en het aanvaarden en relativeren van dingen waar je nu eenmaal niet goed in bent.

- Het durven proberen, durven mislukken en leren uit je fouten zonder in te boeten aan eigenwaarde.

- Het plezier in het creatieve proces op zich en niet zozeer in het resultaat.

  • ​ASSISTENTEN


​Jongeren ouder dan 12 jaar die graag willen ontdekken welke kwaliteiten ze in een groep te bieden hebben en willen oefenen in zorgzaamheid, verantwoordelijkheid en initiatief zijn van harte welkom om te komen helpen en meegenieten. Stuur gerust een mailtje om jezelf kort voor te stellen en dan bekijken we welk kamp jou ligt.

  • NOG VRAGEN?


Neem gerust contact op per telefoon of per mail voor specifieke vragen.​ Klik hier voor contactgegevens.

Filosofie: Services
bottom of page